Geras maistas - gera nuotaika - geras gyvenimas

 

Maistas, maistas, maistas... Atrodo, sudėtinga būtų rasti žmogų, kuris visai nesidomi maistu. Taip, valgyti mums gyvybiškai svarbu. Tačiau tai ir vienas didžiausių gyvenimo malonumų...  Mityba, svorio metimas, sveika gyvensena, atrodo, išgyvena aukso amžių. Išleista daugybė knygų, laidų, patarimų ir teorijų...

 

Taigi, kaip atsirinkti, kuo vadovautis ir tikėti? Kokią kryptį pasirinkti? Mūsų pašnekovės Aistės Švetkauskės santykis su maistu visada buvo itin aiškus – turi būti SVEIKA ir SKANU. Vedina aistros maistui, Aistė prieš aštuonerius metus įkūrė maisto studiją – „Good Food Studio“. Ji moko, pataria ir kuria gerą skonį kasdien. Taip savo hobį pavertė verslu!

 

 

STYLE INN kalbina Aistę, nes turime itin svarbų mus siejantį elementą – GROŽIS. „Good Food Studio“ socialinių tinklų erdvė mirga nuo įspūdingų Aistės gaminto maisto nuotraukų, kurios  (išbandėme!) išvaizda nė kiek nenusileidžia skoniui... Gražu, sveika ir skanu – trio, kuris pavergia ir įtraukia! Tad ir klausiame Aistės, kaip viskas prasidėjo ir kaip gyventi, vadovaujantis jos studijos šūkiu GOOD FOOD – GOOD MOOD – GOOD LIFE!

 

Facebook paskyra čia

 

Instagram paskyra čia

 

 

Kas paskatino domėtis maisto gamyba, kada tai tapo ne tik pomėgiu, bet ir darbu?

 

Maistas didžiausia aistra mano gyvenime buvo nuo mažų dienų. Dar būdama mažutė, labiausiai mėgau žaisti su puodais ir indais. Vaidindavau restoraną, maisto gaminimą. Suprantu, kad dauguma pyplių šaukštus ir puodus mėgsta labiau už tikrus žaislus, bet dauguma iš to išauga. O man vis dar nepavyksta ir, panašu, kad nebepavyks. Suaugusi taip pat labai mėgau gaminti ir vaišinti visus ir visada, bet iš pradžių niekada nebuvau pagalvojusi, kad mėgstama veikla gali būti ir mano darbas. Kaip ir dauguma, savo svajones padedantys į lentynėles, daugelį metų dirbau samdomą darbą visai kitoje srityje. Vėlgi, ta pati dauguma pasakytų – dirbau gerą, vertinamą darbą, užėmiau aukštas pozicijas ir perspektyvos iš ties buvo šviesios. Bet… tas BET. Kuris man jau nebekelia dvejonių, tik aplinka kartais nesupranta, net žmonės iš artimos apkinkos dar ir dabar kartais paklausia – o kada grįši į banką? Regis, svetimus įtikinti savo pasirinkimu daug lengviau – jiems užtenka paragauti mano patiekalų ar ateiti į sveikos mitybos kursus. Ir pati suprantu, kad maisto industrija nėra „lengva“ sritis, itin konkurencinga, dinamiška, bet, kai dirbant širdis dainuoja ir valandų neskaičiuoju, abejingų nelieka. Džiaugiuosi savo pasirinkimu ir aplinkinių palaikymu.

 

 

Kada ir kodėl įvyko lūžis, kai nutarėte, kad svarbus būtent sveikas maistas? Ar taip galvojote visada?

 

Apie visavertį ir skanų maistą pradėjau galvoti gimus pirmajai dukrytei. Tada pradėjau kurti receptus, ragauti, domėtis, kaip sveikai ir visavertiškai jį pagaminti. Natūralu, pradėjau sulaukti klausimų iš aplinkinių, klausė patarimų, prašė pasidalinti receptais. Tai buvo (ir yra) didis malonumas. Taip „užsikrėtė“ ir visa šeima. Net mažoji, ragaudama naują patiekalą (nebūtinai mano), užklausia, ar tai sveika, mama? Maistas tapo itin didele gyvenimo dalimi, susiburti visai šeimai prie sveikų vaišių stalo – tai šventė ir palaima. Supratau, kad maistas labai vienija žmones ir daro didžiulę įtaką jų gyvenimo stiliui, kokybei.

Taip ir gimė mintis: GOOD FOOD – GOOD MOOD – GOOD LIFE!

 

 

Kas labiausiai padrąsino savo žiniomis apie sveiką maistą (maisto gaminimo kursuose) dalintis su kitais? 

 

Man labai patinka bendrauti, aš puikiai jaučiuosi, kai galiu ne tik pati mokytis, bet ir kitiems perteikti savo žinias. Tai tapo dideliu paskatinimu domėtis vis daugiau ir daugiau. Čia puikiai tinka posakis – apetitas auga bevalgant. Net ir tiesiogine prasme: draugai, aplinkos žmonės vis klausdavo – kaip gaminti, kokius produktus naudoti. Vėliau kildavo ir sudėtingesnių klausimų – kaip, pasitelkiant maistą, pasiekti vieną ar kitą norimą rezultatą (tiek išvaizdos, tiek sveikatos). Taip atsirado paskata ir didžiulis troškulys žinių – perskaitytos krūvos knygų, išnaršytas internetas. Taip pat Londone baigiau prestižinę subalansuoto maisto mokyklą „Leiths“, taip pat studijavau Florencijoje Inno Gastro molekulinio maisto subtilybes ir dalyvavau daugelyje kitų mitybos žinių gilinimo projektų. Tad būtų kvaila ir net savanaudiška tokiu žinių bagažu nepasidalinti su kitais. Iš pradžių maisto gaminimo užsiėmimus pradėjau vesti namuose, dabar su klientais susitinkame įvairiose maisto gaminimo studijose, o štai vasarą jau kviesiu visus į savo studijos atidarymą Naujamiestyje. Ateisite?

 

Kaip atrodo įprasta jūsų diena? Kokio mitybos režimo laikotės pati ir Jūsų šeima, kaip sekasi suderinti profesinę veiklą, šeimą ir laisvalaikį?

 

Mūsų šeima ryte išgeria stiklinę vandens, tada maždaug po pusvalandžio visi valgome pusryčius, dažniausiai tai yra košės, bet prasidėjus vasaros sezonui, dažnai renkames daržoves, vaisius, žaliuosius kokteilius ir t. t. Užkandžiams valgome vaisius ar daržoves kartu su riešutais, pietums – sriubos, tada troškiniai, salotos arba virtas, keptas maistas: žuvis, mėsa, keptos daržovės ir t. t. Vakarienei renkames ką nors lengvo, vaikai dažnai mėgsta varškės apkepą, varškėtukus, troškinius, mes su vyru salotas arba apdorotas daržoves su žuvimi ar mėsa, arba ankštiniais.

Ribos tarp profesinės veiklos, šeimos ir laisvalaikio beveik nebematau. ???? Sutinku, kad tai nėra gerai, bet šiuo metu tuo gyvename ir mėgaujamės. Juk viskas prasideda nuo mūsų požiūrio – jeigu verkšlensime, kad šeštadienio vakarą tenka gaminti maistą kitiems, kitų šventei – taip ir bus, savigaila (o ir maistas sūrus nuo ašarų ).  Šeima mane palaiko ir labai padeda – man tai labai svarbu. Negalėčiau tiek meilės skirti maistui, jei neturėčiau tokios palaikymo komandos. O tai, be abejonės, jaučia ir mano klientai.

 

 

Ar Jums svarbus maisto pateikimas? Ar svarbi maisto pateikimo estetika?

 

Labai. Nes juk pirmiausia valgome akimis. Aš ir vesdama sveikos mitybos kursus „Good Food Studio“ visada akcentuoju klientams, kaip svarbu valgyti gražiai patiektą maistą, nes jis visada bus gardesnis, o ir pagamintas su meile. Maisto išdėstymas, konsistencija, spalva – viskas turi būti skanu. Dažnai neišvaizdus maistas jau būna „sugadintas“ – pervirtos daržovės praranda spalvą, perkepta mėsa susitraukia, žuvis apdžiūva ir pan. Mityba – kaip ritualas, svarbi kiekviena detalė ir žinios.

 

 

Ar manote, kad sveika mityba svarbi žmonėms dėl svorio kontroliavimo, ar tai svarbiau dėl rūpinimosi sveikata?

 

Svarbūs abu aspektai, jei rūpinamės savimi ir savo artimaisiais. Juk net 70 proc. mūsų sveikatos lemia mityba! Taip pat svarbu tinkamas fizinis aktyvumas. Studijuodama ir domėdamasi šia sritimi, labiausiai remiuosi Pasaulinės mitybos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, o jos visada kreipia į mitybos, sveikatos ir sporto pusiausvyros pusę. Tai lemia kokybišką gyvenimą. Nepritariu kraštutinumams, fanatiškoms dietoms, savęs alinimo programoms. Visur turi būti pusiausvyra. Tačiau vis dar dažnai iš žmonių girdžiu skeptišką požiūrį – ta jūsų sveika mityba – ai, viskas aišku, vien žolės, prėskas maistas ir pan. Žodžiu – savęs kankinimas. Oi kaip jie klysta… Priešingai! Studijoje dalinuosi požiūriu ir praktika, kuri kalba visai ką kita – mano maistas skanus ir sveikas! Dauguma prieskonių labai vertingi mūsų sveikatai. Ypatingai, kai naudojami tinkamai ir su saiku.

 

 

Ar sveikatai maitintis sudėtinga ir ar tai yra brangu?

 

Tikrai tai nėra nei brangu, nei sudėtinga. Tai tiesiog įpročių keitimas, bet tam reikia noro ir supratimo, kodėl aš noriu tai daryti ir ką man tai duos. Kai klientai pajaučia pokyčius, jie iš karto sako, dabar niekada nebenorėsiu maitintis taip, kaip anksčiau. Žinoma, pirkti maistą su etikete sveika, eko, subalansuota, ar užsisakinėti sveiko maisto paketus – būtų brangu. Norint to išvengti užtenka pasitelkti fantaziją ir turėti pamatinių žinių. Tokias žinias stengiuosi perteikti savo kursuose. Kaip viena klientė, už kurią įmokas už kursus moka vyras, pasakė – vyras pripažįsta, kad tai viena geriausių jo investicijų gyvenime. ???? Tai nedidelė investicija į sveikatą, gerą nuotaiką, „teisingusĺ įpročius ir skanų maistą.

 

 

Ar domitės mados ir stiliaus naujienomis?

 

Taip. Be to, mada ir stilius, kaip ją suprantate jūs, itin susijusi ir su mityba. Dailios linijos, švytintis veidas, nepajuodę paakiai ir gera nuotaika – subalansuotos mitybos rezultatas. Turbūt sutiksite, kad sveika išvaizda buvo, yra ir visada bus madinga!

 

 

Aistė dalinasi savo firminiu, tikime skaniausiu kokį esate ragavę, obuolių pyrago receptu:

 

Reikės:

 

- 150g. sviesto (82 proc.)
- 150g. klevų ar agavų sirupo
- 200g. spelta kvietinių miltų
- 4 naminių kiaušinių
- ½ a.š. cinamono
- ¼ a.š. vanilės pastos
- 1 a.š. sodos, nugesinimui 1 a.š. obuolių acto
- 3 vid. dydžio obuolių.


Gaminimo eiga:


- Į kombainą, smulkintuvą (kuris smulkina drūgelio forma) sudedame sviestą, klevų ar agavų sirupą, spelta miltus, kiaušinius, vanilę, nugęsintą sodą (jei kombaino neturite, galima naudoti blenderį). Išmaišome iki grietinės konsistencijos.
- Sudedame į kepimo skardą, pateptą riebalais.
- Nulupame obuolius, išimame sėklytes, perpjauname per pusę, įpjauname puseles, pabarstome cinamonu ir dedame ant tešlos (kaip parodyta nuotraukoje)
- Kepame 180 laipsnių temperatūroje 30-40 min. (kepimo funkcija – viršus-apačia).

 

 

Daugiau informacijos, receptų ir nuotraukų: www.goodfoodstudio.lt


0 komentarai apie "Geras maistas - gera nuotaika - geras gyvenimas"


Komentuoti


Tavo vardas:


Prašome įvesti saugos kodą:

Tavo komentaras:
Loading...